Gratis of betaalde virusscanner?

De meest gestelde vraag is dan ook wat is beter, een betaalde virusscanner of een gratis virusscanner. Hierop is het antwoord Ja en Nee.

In de basis doen de gratis versies niet direct onder voor de betaalde versies als het gaat om bescherming,  de uiteindelijke veiligheid ligt toch in de handen van de gebruiker zelf. Maar wat zijn nu de exacte verschillen? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Bescherming en detectie
Het belangrijkste verschil is eigenlijk de detectie, en dit heeft dan voornamelijk te maken de beschikbaarheid van updates. Bij de gratis virusscanners kan er bijvoorbeeld maar één automatische update per dag zijn waarbij er bij de betaalde versie elk uur automatisch een update zal worden geïnstalleerd.
Dit verschil heeft natuurlijk wel degelijk invloed op de bescherming die het product biedt, want zodra er nog geen handtekeningen (signatures) voor nieuwe malware beschikbaar zijn is er ook geen detectie en bescherming.

Een ander belangrijk verschil is de real-time bescherming en dan vooral de gebruikte technologieën naast het detecteren op basis van handtekeningen (signatures), de belangrijkste en bekendste aanvullende detectie methoden zijn dan ook, “gedragscontrole (behaviour blocking)” , “bestandscontrole (file guard)” en “heuristiek”.
Dit soort aanvullende beschermings-methoden kunnen dus ontbreken in de gratis virusscanners.

Functionaliteiten
Gratis virusscanners zijn bijvoorbeeld ook niet uitgerust met extra functionaliteiten die de betaalde versie wel bieden, hierbij moet u denken aan functionaliteiten zoals; “anti-rookit”, “anti-spyware”, “surfbeveiliging”, “phishing-filter / anti-spam”, een ingebouwde firewall en dergelijke.
De gratis beschikbaar gestelde virusscanners zijn dus als het ware eigenlijk een uitgeklede variant, hierbij speelt de ‘fremium’ strategie een belangrijke rol, wat is ontstaan uit ‘Freeware’ en ‘Premium’ wat als commercieel doel heeft om gebruikers van het gratis te gebruiken product over te halen het betaalde product te gaan gebruiken die meer functies heeft.

Ondersteuning en gebruik
Het gebruik van gratis virusscanners is in de meeste gevallen alleen toegestaan voor particulier gebruik en niet voor commercieel gebruik, hiervoor dient u gebruik te maken van de betaalde versies.
Bij de gratis versies zult u ook niet terug kunnen vallen op de helpdesk (support) van het product bij problemen, en dient u dit zelf op te lossen.
In sommige gevallen kunt u wel op het forum van de betreffende fabrikant terecht voor uw vragen en of problemen omtrent de gratis producten, maar niet iedere fabrikant heeft een forum voor ondersteuning, maar er zijn gelukkig genoeg andere security gerelateerde forums waar u terecht kunt met uw vragen.
Ook zij de gratis virusscanners vaak maar beschikbaar in één taal (Engels), en is dit niet te wijzigen.

(Bron: www.antimalwaresoftware.nl)